‘Verzeker alleen de échte risico’s’

March 27, 2017

Maarten de Haan, Erkend Risico Adviseur, is ruim 17 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Waarvan hij 10 jaar in de buitendienst werkte als accountmanager Zakelijk voor Interpolis. Sinds april 2015 werkt hij als commercieel expert MKB. In deze rol begeleidt hij vooral management en medewerkers van lokale Rabobanken bij risico inzicht, preventie en indien nodig een passende verzekeringsoplossing.

 

Verzeker alleen de échte risico’s
Extreem helder en concreet, dat is al jaren de belofte van Interpolis aan klanten. Met die belofte op het netvlies vindt Interpolis al doende het nieuwe verzekeren uit. Dat begon ooit met ‘laat de bonnetjes maar thuis’ en de ‘mannetjes’ van Interpolis die de schade snel kwamen repareren. Daarna hielp de verzekeringsmaatschappij klanten na te denken over wat ze echt nodig hebben aan verzekeringen. We sporen de mensen aan om goed na te denken over de risico’s die ze lopen. Want je hoeft niet alles te verzekeren. Verzeker alleen de échte risico’s.

Samen met onze klanten bekijken we niet alleen wat er echt moet worden verzekerd, maar ook waar een klant misschien beter af zou zijn zónder verzekering. We helpen de klant zelf de beste keuze te maken. Daarmee zijn we onderscheidend en ook toonaangevend in de Nederlandse verzekeringsmarkt.

Waarom heeft u voor het ERA-traject gekozen?
Er is een ruim aanbod aan risicomanagement opleidingen. Daarbij heeft natuurlijke iedere opleider ook zijn eigen voorkeur voor het te hanteren risicomanagement model. Na afronding van een opleiding ontvang je een certifi caat of een diploma. Maar wat is de waarde? Dat was voor mij onduidelijk. Daarom besloot ik een onafhankelijke certifi cering als Erkend Risico Adviseur te doen. Voor mijzelf en mijn klanten de bevestiging dat ik vakbekwaam ben. Ik vergelijk het met autorijlessen. Dat kun je ook op veel plaatsten verkrijgen. Maar of je een rijbewijs mag dragen? Dan ga je eerst examen doen bij het CBR.

Welke richting heeft u gekozen?
Ik heb gekozen voor de richting Business Continuity Management. Omdat dit ook goed aan sluit bij mijn persoonlijke interesse en de dagelijkse praktijk. De rol als adviseur gaat verder dan alleen het inventariseren, het afwegen en beoordelen van de risico’s,. Juist de ”wat als.. en dan” vraag is vandaag belangrijker voor een ondernemer. Het gezamenlijk vaststellen en uitwerken van scenario’s waarbij de veerkracht van kritische processen in beeld komt. Dat gaat het verschil maken of het bedrijf tijdig back in business kan zijn na een grote calamiteit.

Wat was de studiebelasting?
Mijn vooropleiding leergang risicomanagement heb ik gedaan bij het NIBE-SVV (Lizanne Vroom). Deze praktijkgerichte opleiding met 2 wekelijks studieritme heb ik als zeer prettig ervaren. Ook is het altijd fi jn om diverse vakgenoten onder elkaar verdieping te zoeken over de diverse leergebieden. Deze opleiding heeft ruim anderhalf jaar in beslag genomen. ( inclusief afstudeeropdracht) Deze praktijkgerichte HBO opleiding is nu beschikbaar bij www.riskforum.nl/category/opleidingen-risicomanagement/

Wat levert het u op dat je nu ERA bent?
Dat vind ik nu lastig om te beoordelen. Commercieel gezien is vakbekwaamheid een noodzaak. Daarnaast zit het persoonlijke resultaat ook in een nieuw netwerk met vakgenoten.

Wat raadt u collega’s aan?
Als ambassadeur van Interpolis ben ik ervan overtuigd dat mijn collega’s en ik een voorbeeldrol hebben naar onze klanten en distributiepartners. De medewerkers van Achmea maken het verschil daarom geloof ik ook in een persoonlijke certifi cering als kwaliteitsborging voor onze klanten. Mijn advies aan collega’s is vooral ga het gewoon doen. Risicomanagement is een vak, laten wij dan vooral ook aantonen dat wij vakbekwaam zijn en blijven!